ФК Белите орли (Плевен)

Начало » уеб сайт каталог » Спорт » Спортни клубове

Сайтове в категорията: 1
Показани сайтов: 1-1

Сортирай по: Дата · Име · Рейтинг · Transitions

„Спартак” е единствен и безспорен носителят на 90-годишната футболна традиция на Плевен. Тя води началото си от далечната 1919 г., когато студентът Драгомир Несторов, заедно със свои приятели, учредява първия футболен клуб в града, носещ гордото име „Скобелев”. В началните години от организианото развитие на футбола в Плевен възникват още няколко клуба – отделилият се от „Скобелев” клуб „Победа”, „Вит”, „Левски” и „Ботев-21”.

 

Датата 19 август 1931 г. остава паметна в историята на „Спартак”. В Скобелевия парк двадесетина футболни дейци учредяват футболния клуб „Белите орлета”, който през 1932г. променя името си на „Белите орли”. Клубът се развива бързо и През 1941 г. получава от местната власт място за игрище и става първата спортна организация в града, която има собствен терен и съблекалня. По-късно на това място е изграден стадион „Спартак”, който днес носи името „Белите орли”.

След 1944г. новата власт в България започва да се намесва и в спортния живот. През 1946г. на местно партийно ниво е взето решение най-добре развитият организационно клуб в Плевен „Белите орли” да бъде преименуван на „Републиканец” и да премине под шефството на МВР. Това име въобще не се харесва на основателите му и на 28 декември 1947г. е свикано Общо събрание, на което клубът се преименува на „СПАРТАК”.

През 1949г. освен „Спартак” в Плевен съществуват и оформилите се след различни трансформации и сливания отбори „Генерал Винаров” и „Локомотив”. Спортните ръководители в Плевен вземат решение за създаването на един силен обединен клуб на града, носещ името „Септември”, който бързо спечелва промоция за елита. Съществуването му, обаче, продължава по-малко от година заради взетото на общодържавно ниво решение по подобие на структурата в СССР и в България да се образуват Доброволни спортни организации (ДСО) на ведомствен принцип към съответните отраслови профсъюзи. Така „Септември” се разделя на пет Доброволни спортни организации и „Спартак” продължава самостоятелното си съществуване, оставайки под управлението на МВР.

След изиграването на квалификационен турнир между отборите „Торпедо” спечелва извоюваното място в „А” група, а „Спартак” тръгва от регионалните групи. Отборът, обаче, бързо възстановява позициите си на водещ в града и през 1951г. е новият член на „А” група. През 1958г. „Спартак” постига най-големия си успех, спечелвайки бронзовите медали. До края на 80-те „Спартак” е неизменна част от елита на България, а изпаданията в „Б” група са само няколко. Плевен се оформя като е един от основните футболни центрове на страната, а школата на „Спартак” създава нови и нови талантливи футболисти.

С идването на промените в края на 80-те „Спартак” започва да изпитва сериозни затруднения и е част от втория футболен ешелон. Все пак до 2001г. „Спартак” записва още три сезона при майсторите и така участията му в „А” група стават 35, което му отрежда 10-то място във Вечната ранглиста на българския футбол. След 2001г. „Спартак” играе в „Б” група като по традиция разчита предимно на собствени кадри. Отборът не е в най-добрите си години, но на няколко пъти е в борбата за промоция в „А” група.

През 2009г. „Спартак” един от деветте отбора в България, които никога не са изпадали в аматьорските футболни групи. За съжаление, обаче, това се случва, след като клубът е застигнат от фалит. В началото на 2010г. клубът е възстановен и започва от окръжните групи. През настоящия сезон „Спартак” се състезава в Северозападна „В” група и целта е завръщане сред професионалистите.

Спортни клубове | Пренасочвания: 511 | Собственик: Красимир Иванов | Дата: 20 April 2016